Op woensdag 10 juni organiseerden FOSS en FODOK weer een goed bezochte informatieavond. Dit keer over TOS en zelfstandigheid.
Vier jongeren met TOS (Cindy, Jerôme, Maartje en Meike) en twee ouders (Doreen en Wytske) deelden via Zoom hun ervaringen met bijna 30 deelnemers. De deelnemers konden via de chat vragen en opmerkingen delen en maakten daar volop gebruik van.
De jongeren vertelden over hun eigen woonsituatie, over hoe ze hun leven organiseren, wat de rol van hun ouders is. Ook stonden ze stil bij hulp vragen, werk & vrije tijd en vriendschap & relaties.
Het organiseren van een huishouden valt hen niet makkelijk. Koken, de administratie, boodschappen doen, brieven van officiële instanties: het k
ost allemaal veel energie. Het helpt als ze van tevoren goed plannen en hun activiteiten goed over de week verdelen.
Een buddy of een coach zou best handig zijn. Iemand met wie je makkelijk contact opneemt en die je ondersteunt bij het dagelijks leven en antwoord heeft op je vragen, ook hele simpele. Ouders worden immers ouder en je wilt ook niet steeds een beroep op hen doen.
Voor ouders is het soms best lastig om in te schatten of hun kind hulp nodig heeft. ‘Je wilt haar niet teveel op de huid zitten en te snel vragen stellen.’ En soms, als er sprake is van een probleem, is het moeilijk om precies te formuleren wat er speelt. De jongeren vonden het gewoon lastig om emoties te verwoorden.
Ook hun werk en vrije tijd met vrienden, hoe leuk ook, kost hen allemaal veel energie. En nieuwe vriendschappen of relaties aangaan verloopt niet altijd soepel. Fijn als de ander goed begrijpt wat TOS inhoudt.
De tips van Cindy, Jerôme, Maartje en Meike voor de deelnemers:
- TOS-lotgenotencontact is heel belangrijk, zoals SpraakSaam en OPSTAP.
- Zoek op tijd hulp.
- Probeer als ouders je kind te stimuleren en niet te pamperen.
- Laat je kind leren, met vallen en opstaan.
- Doorzetten! En lukt het niet: zoek hulp bij iemand die je vertrouwt!
- Het is fijn om als TOS-jongere met jonge kinderen over TOS te praten.