Op 19 maart 2016 organiseren de FODOK en de Nederlandse Dove Jongeren weer de jaarlijkse themadag. Dé dag en dé plaats om elkaar te ontmoeten, te netwerken en ook nog wat op te steken. De dag is bedoeld voor dove jongeren en kinderen – met of zonder CI, hun ouders en andere belangstellenden. Dit jaar is het thema ‘In eigen hand’. Hieronder vind je het totale programma. Je bent van harte uitgenodigd!
Waar
De dag wordt gehouden op de Mytylschool Ariane de Ranitz, Blauwe Vogelweg 11 in Utrecht.
Programma
10.00 uur Inloop met koffie en thee voor FODOK-leden en deelnemers LJO
10.30 uur FODOK-ledenvergadering (alleen voor FODOK-leden)
10.30 uur Landelijk Jongerenoverleg (LJO – voor dove jongeren)
11.30 uur Inloop met koffie en thee voor deelnemers Themadag
12.00 uur Lezing ‘Vooruitstruikelen – op weg naar flexibel ouderschap’ Maarten Vogelaar
12.00 uur Jongerenlezing: ‘Het heft in eigen hand!’ Roos Wattel en Bart Koolen
13.00 uur Lunch
14.00 uur Workshops (in twee rondes)
16.30 uur Gezamenlijke afsluiting
Landelijk Jongerenoverleg (LJO)
De NDJ nodigt alle dove jongeren van Nederland uit om het Landelijk Jongerenoverleg bij te wonen. Daar ben jij toch zeker ook bij!
Jongerenlezing: “Het heft in eigen hand!” door Roos Wattel en Bart Koolen
Heb jij een doel in je leven en weet je hoe je dit doel kan bereiken? Zet jij daarin zelf actieve stappen of ben jij iemand die anderen over jouw leven laat beslissen? In de workshop ‘Neem het heft in eigen hand’ zal aan de hand van voorbeelden verteld worden hoe belangrijk het is om zelf te beslissen over de stappen die je zet in je leven. Anderen kunnen het nog zo goed bedoelen, maar jij moet het zelf doen! Wedden dat je na deze lezing heel veel zin hebt om je ‘eigen’ kracht te tonen?
Workshops
In de middag staan twee workshoprondes gepland. Er staan zeer diverse workshops op het programma. Alle workshops worden in één keer gegeven. Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van de workshops die je kunt bijwonen.
Workshop 1: Jong, Doof en op avontuur – door Caroline Smits
Caroline Smits is jong, Doof en dol op avontuur. Ze is een echte wereldreizigster. India, Turkije, Montenegro, noem het maar op, zij heeft het gezien! Hoe doet ze dat? Waar moet je rekening mee houden? Wat neem je neem? Hoe communiceer je? In deze workshop vertelt zij over haar belevenissen op reis.
Workshop 2: Huiskamerbijeenkomst – door Merel Naomi van Zuilen en Nicole Wasmoeth
Tijdens deze huiskamerbijeenkomst staat onderlinge kennismaking centraal. Er zijn geen vaste agendapunten en geen vaststaand thema. Bij deze workshop is alle tijd en ruimte voor jouw vragen. Wil je ervaringen of tips delen met andere ouders? Heb je vragen over opvoeding, onderwijs of vrijetijdsbesteding? Heb je net gehoord dat je kind doof is en wil je graag contact met andere ouders? Ook dan is deze workshop iets voor jou.
Workshop 3: AB’er over Passend Onderwijs – door Karin Bezemer en Karin van Vianen van de Polanoschool (Auris)
Wat is er veranderd sinds de komst van Passend Onderwijs? Wat gaat goed? Wat kan beter? Wat is wenselijk? Wat is mogelijk? De weg naar Passend Onderwijs voor dove leerlingen is geen geplaveide of vanzelfsprekende weg. Karin Bezemer en Karin van Vianen delen hun visie op Passend Onderwijs en hun ervaringen met dove leerlingen in het regulier onderwijs graag met de deelnemers aan de workshop. Er is ook gelegenheid tot het uitwisselen van gedachten en ervaringen.
Workshop 4: Doven op ontwikkelingssamenwerking – door Linde Terpstra
Wat houdt ontwikkelingssamenwerking precies in? Hoe overbrug je de cultuurverschillen? Wat kunnen wij in Nederland voor doven in ontwikkelingslanden betekenen en andersom? Linde Terpstra vertelt over haar ervaringen met ontwikkelingssamenwerking.
Workshop 5: Doof zijn: vroeger en nu – door Michiel Bouw, Elly Muller en Thea Wijkhuisen(De Gelderhorst)
Was vroeger alles beter voor Dove mensen? Of boffen de jonge Doven van nu gewoon met alle voorzieningen? Is er eigenlijk wel wat veranderd de laatste decennia? Een dove bewoner van De Gelderhorst, zorgcentrum voor oudere Doven, gaat in gesprek met een Dove jongere over vroeger en nu en over wat we daarvan kunnen leren.
Workshop 6: Ik ga naar school en ik neem mee – door Karla van der Hoek
Een tolk en solo-apparatuur kennen we allemaal. Maar wat is er nog meer beschikbaar voor je dove kind? Er zijn steeds meer ontwikkelingen waar je kind van zou kunnen profiteren, zoals bijvoorbeeld spraakherkenning en solo met extra microfoon(s). En wat kan een tolk op afstand bieden?
Workshop 7: Opvoeden naar zelfstandigheid: een hele kunst! – door Corien Brokking en Silvia Hartzema
Twee moeders, een doof en een horend, vertellen hoe zij hun dove kinderen opvoed(d)en. Wat hadden ze voor ogen, wat verwachtten ze, wat ging onverwacht mis en wat ging juist goed? Corien en Silvia putten uit een schat aan ervaringen en gaan graag met de aanwezigen in gesprek.
Workshop 8: Wat hoor ik? – door Annemiek Voor in ’t holt
Wat hoort je kind met CI of met hoorapparaten nou eigenlijk? Wat voor ’n invloed heeft omgevingsgeluid of afstand op de verstaanbaarheid? Hoe zit dat met muziek? Hoe klinkt het verschil tussen een jongens- of een meisjesstem? Annemiek Voor in ’t holt laat je aan de hand van geluidsfragmenten en experimenten ervaren hoe het is om te luisteren als je slechthorend bent.
Workshop 9: Hoe overleef ik school? – door Jantine Brokking, Eva Prevaes en Jill Geurts.
Waar ben je nou beter af? Op een reguliere middelbare school, of toch op het speciaal onderwijs? Altijd als enige dove/CI gebruiker vechten voor begrip, of onderwijs in een speciale setting met andere doven om je heen? Welke keuze bereidt je voldoende voor op participeren in de ‘horende’ maatschappij? Waar voel je je het prettigst bij? Tijdens deze workshop is volop aandacht voor alle aspecten die bij de schoolkeuze een belangrijke rol spelen. Jantine, Eva en Jill delen tijdens deze workshop graag hun ervaringen.
Workshop 10: Dove/SH studenten in een horende onderwijswereld – Jeroen Smits en Lisa Hinderks
In een horende onderwijswereld studeren is niet altijd even makkelijk. De omgeving is vaak niet afgestemd op mensen die niet, of weinig kunnen horen. Om een optimale onderwijssituatie te creëren moet veel gedaan worden. Een dove en slechthorende student vertellen over hun ervaringen.
Workshop 11: Filosofische gesprekvoering (Socratische methode) – door Victor Tans en Lisa Hinderks
Tijdens deze praktische workshop leer je de uitgangspunten van de ‘filosofische gespreksvoering’. Deze methode kan je goed helpen om inzicht te krijgen in je eigen mening, wensen of behoeftes. Gezamenlijk onderzoeken we een vraag die voor jou relevant is en proberen we te ontdekken waar het voor jou echt om draait! Belangrijk hierbij is dat de deelnemers elkaar niet van een mening proberen te overtuigen, maar ze ondervragen elkaar, ze luisteren nauwkeurig en ze bundelen hun denkkracht. Deze methode helpt je op basis van je persoonlijke kennis en ervaring te komen tot een oordeel, een inzicht of nieuwe kennis. Meer weten? Kom het ervaren!
Workshop 12: Laatste ontwikkelingen in de Dovenwereld
Sluiting van het internaat in Haren, ratificatie van het VN-verdrag, veranderingen binnen de tolkvoorziening…. Er gebeurt veel op het gebied de voorzieningen voor Doven. Tijdens deze workshop wordt je bijgepraat over de stand van zaken en over de gevolgen voor jou of je dove kind.
Kinderprogramma voor kinderen van 4 t/m 12 jaar
In het kinderprogramma ‘In eigen hand’ is er weer veel leuks te beleven! Kom mee met je ouders, dan maken we er met alle kinderen een fantastische dag van! Een dag die je niet mag missen!
Jongerenprogramma 12 t/m 16 jaar
Zit je op de middelbare school? Vind je het leuk om andere dove jongeren te ontmoeten, maar heb je geen interesse in de workshops? Dan is het jongerenprogramma echt iets voor jou! Wil je gamen, sporten of een groepsspel doen? Het kan allemaal! Geef je snel op, want het wordt echt gezellig!
Informatiemarkt
Ook nu weer zijn er rond de twintig stands, volop interessante informatie voor ouders, jongeren en professionals.
Toegangsprijs
De themadag is:
- Gratis voor FODOK-leden (het hele gezin) en FODOK-donateurs (1 persoon)
- Gratis voor kinderen van FODOK-leden, overige kinderen kunnen niet deelnemen aan het kinderprogramma
- Gratis voor leden en vrienden van de Nederlandse Dove Jongeren
- € 15,- voor andere belangstellenden (studenten, professionals, niet-leden etc)
Als je nog geen lid of donateur bent, kan je je ook eerst aanmelden als lid/donateur en je daarna gratis aanmelden voor deze dag. Dan steun je bovendien het werk van de FODOK en de NDJ! Lid of donateur worden kan vanaf € 25,00 per jaar.
Test: discipline