Wat doen wij voor jou?
De organisaties van doven en slechthorenden streven ernaar dat kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een auditieve beperking of taalontwikkelingsproblemen (tos):
- sterker kunnen staan in de maatschappij, de zorg en maatschappelijke ondersteuning,
- optimaal gebruik kunnen maken van de (keuze)mogelijkheden wat betreft voorzieningen en audiologische hulpmiddelen,
- op die manier als volwaardig burger deel kunnen nemen in de samenleving.
In totaal zijn er ca. 1,6 miljoen mensen in ons land die een verminderd of geen gehoor hebben. Het niet of niet goed kunnen horen of spreken. De immense invloed die dat heeft op alle aspecten van het sociaal en maatschappelijk functioneren, vormen de rode draad in onze inzet voor deze doelgroepen.
Onderwijs
Doofheid heeft grote gevolgen voor de taalontwikkeling en dus voor de communicatie met de omgeving. Iemand die al op jonge leeftijd doof is, heeft vaak ondanks de inzet van hoorhulpmiddelen onvoldoende toegang tot de gesproken taal. Niet alleen is de gesproken taal niet altijd even makkelijk toegankelijk, ook het lezen van Nederlandse teksten kost hen vaak meer moeite. Hierdoor hebben dove kinderen een grote kans op een blijvende informatieachterstand. Op school is het van groot belang dat het aangeboden onderwijs volledig toegankelijk is, zodat de dove leerling alles kan volgen. Ook moet expliciete aandacht gegeven worden aan onderwerpen die vaak terloops ter sprake komen, zoals sociaal-emotionele ontwikkeling en seksuele voorlichting. Lees meer over onderwijs op de website van de FODOKFOSS.
Wij vinden het belangrijk dat dove kinderen het onderwijs krijgen dat het beste aansluit bij hun behoeften. Daarom zetten we ons in voor goed toegankelijk onderwijs aan alle dove leerlingen. Dit doen we op veel verschillende manieren. We overleggen met de onderwijsinstellingen, we hebben regelmatig overleg met de ambulante dienstverlening, we geven voorlichting op scholen, we denken actief mee over uitdagingen binnen Passend Onderwijs, etc. Naast bovenstaande ‘reguliere’ werkzaamheden participeren we ook in verschillende projecten.
Erbij Horen
Steeds meer dove en slechthorende kinderen volgen regulier onderwijs en nemen deel aan reguliere clubactiviteiten. Wat betekent dat voor deze kinderen, waar moeten ze op letten, wat kunnen ze doen om er ook bij te horen? Het project resulteert in een leuke keuzewijzer met tips en tricks voor deze kinderen. Hoe ga je om met vermoeidheid? Wat doe je in een nieuwe klas? Waarvoor kies je in je vrije tijd? Deze en nog veel meer vragen komen aan bod op een leuke website.
Doof of slechthorend kind in de groep
Dove kinderen groeien op in een samenleving die volledig is ingesteld op mensen die goed horen. Dat maakt het voor hen moeilijk om mee te doen met andere kinderen, bijvoorbeeld op school of op een club. Meedoen gaat zeker niet vanzelf, want hun handicap belemmert de communicatie. Begeleiders die een doof kind in hun groep krijgen, zoals leerkrachten en bv. groepsleiders, staan daarom voor een grote uitdaging. Ze hebben kennis en inzicht nodig, zodat ze rekening kunnen houden met de mogelijkheden en beperkingen van het kind. De FODOK gaf in 1999 een boekje uit, dat aan herziening toe is. Niet alleen heeft inmiddels 95% van de dove kinderen een of twee cochleair implantaten, ook gaan, in het kader van Passend Onderwijs, steeds meer dove kinderen naar een reguliere school. De financiering is rond. Het boekje zal in samenwerking met Stichting Hoormij/FOSS uitgegeven worden.
Ouderparticipatie
De FODOK en Stichting Hoormij/FOSS sloten in 2015 een convenant Ouderbetrokkenheid met de Stichting Siméa, het samenwerkingsverband van de instellingen voor auditief en communicatief beperkte leerlingen. Op basis daarvan organiseren de FODOK en Stichting Hoormij in nauwe samenwerking met de instellingen regionale ouderbijeenkomsten over de kansen en belemmeringen van Passend Onderwijs.
Leesbevordering
De FODOK heeft in het kader van het project leesbevordering veel materialen ontwikkeld om het lezen onder dove kinderen te bevorderen. De meeste van deze materialen zijn verkrijgbaar in de webwinkel. Daarnaast is de FODOK-keuzelijst ontwikkeld, met toegankelijke boeken voor dove kinderen en jongeren. Boeken in de Troef-reeks zijn speciaal geschreven voor dove jongeren. Meer weten over lezen?
Voucher Iedereen Sterk
In het project Iedereen Sterk werken de belangenorganisaties van het Platform doven, slechthorenden en tos samen met de patiëntengroep doofblinden van de Oogverening. Hierbij komen diverse thema’s aan de orde: zorg, onderwijs, CI, hoorhulpmiddelen en tolkvoorziening. De nadruk ligt op informatievoorziening, empowerment en zelfregie.
Zorg
Divers Doof - FODOK is van oudsher actief op het gebied van zorg en woonvoorzieningen voor dove kinderen en (jong)volwassenen met meer beperkingen. We geven informatie en ondersteuning aan ouders en zit onder andere het landelijke netwerk van alle zorgaanbieders voor deze groep voor.
Daarnaast maken we ons sterk voor voldoende gespecialiseerde GGz voor dove en slechthorende mensen. Met de huidige financiering is het moeilijk om het noodzakelijke aanbod en de kwaliteit daarvan in stand te houden. We trekken samen met de collega-organisaties op richting overheid om het voortbestaan van een kwalitatief hoogwaardige gespecialiseerde GGz te waarborgen.
Oog op zorg
Met Oog op Zorg bieden de gezamenlijke belangenorganisaties informatie over de veranderingen in de zorg per 2015. Daarnaast biedt Oog op Zorg een meldpunt voor mensen die positieve of negatieve ervaringen met de veranderingen in de zorg hebben.
Kwaliteitscriteria en Wmo-informatie
In een eerder samenwerkingsproject (Samen Sterk) ontwikkelde de FODOK kwaliteitscriteria voor woonzorgvoorzieningen MG-doven en werd een onderzoek verricht naar de ervaren kwaliteit van diverse woonvoorzieningen. Daarnaast maakten we, met het oog op de Wmo, een folder voor gemeentes en Wmo-raden met informatie over onze, voor hen onbekende, achterbannen: Oog voor dove en slechthorende burgers = Oog voor communicatie!
Werk
Onderzoek wijst uit dat het voor doven en slechthorenden lastiger is om een baan te vinden. Daarom is extra aandacht hiervoor geen overbodige luxe.
Grow2work
De FODOK is vanaf 2011 penvoerder van het project Grow2work. Grow2work helpt doven en slechthorenden in hun zoektocht richting werk. Dit doet ze door inspirerende bijeenkomsten te organiseren, het ontwikkelen en onderhouden van een online community op Facebook, voorlichting aan werkzoekenden en werkgevers te geven, etc. Meer lezen? Neem eens een kijkje op de website van Grow2work, op de Facebookpagina of word lid van de Grow2work Community.
Hoorwerkwijzer
Werken als je doof of slechthorend bent roept best wat vragen op. Kan mijn werkplek aangepast worden? Hoe krijg ik begrip voor mijn situatie van mijn collega’s? Hoe verdeel ik mijn energie? In de hoorwerkwijzer (ontwikkeld door Stichting Hoormij) zijn de veel voorkomende vragen uitgewerkt.
Cochleaire implantatie
Een CI (cochleair implantaat) kan voor dove en ernstig slechthorende mensen een fijn hulpmiddel zijn. Jonge kinderen en mensen die al hebben gehoord, hebben in de regel veel baat bij een CI, maar volledige toegang tot de horende wereld krijgen zij niet. Vaak missen CI-gebruikers nog steeds delen van gesproken taal, zeker in rumoerige omstandigheden, zoals op school, tijdens feestjes of vergaderingen.
OPCI
Al jarenlang wordt alles op het terrein van cochleaire implantatie besproken binnen de werkgroep OPCI. De beleidsmedewerker van de FODOK (Inge Doorn) is secretaris van OPCI. OPCI overlegt met de CI fabrikanten en de CI teams met het doel de CI-zorg zo transparant en betrouwbaar mogelijk te maken. Ook organiseert OPCI bijeenkomsten voor CI-gebruikers, huiskamerbijeenkomsten voor mensen met CI of hen die een CI overwegen, etc. Op de website van OPCI is veel informatie en nieuws te vinden over CI. Lees meer.
Keuzehulp CI voor volwassenen
Wordt je gehoor minder en wil je weten of een CI een oplossing is? Dan is het de moeite waard om een kijkje te nemen op de keuzehulp CI. Hierin vind je overzichtelijke informatie over de vragen die belangrijk zijn voor het maken van een goede afweging. Wat moet ik weten over de operatie? Welke merken zijn er? Etc. Lees meer.
Keuzehulp CI voor ouders/kinderen
In navolging van de Keuzehulp CI voor volwassenen zijn we, in het kader van het project Iedereen Sterk, ook een keuzehulp voor ouders aan het ontwikkelen. Voor ouders spelen andere afwegingen en vragen dan voor volwassenen. Heb je interesse om mee te doen? Wil je meer weten? Laat het ons weten!
Ontwikkeling van een website/app voor CI gebruikers
Binnen het SHiEC-project (Supporting Hearing in Elderly Citizens) werkten we (april 2014 – april 2017) aan een website en app om CI-gebruikers te ondersteunen. Deze website stelt de CI-gebruiker in staat om zelf meer regie te voeren en richt zich op:
• het makkelijker maken van de bediening van het cochleaire implantaat
• het analyseren van het gebruik van de juiste programma’s in de diverse luistersituaties
• het thuis uitvoeren van hoortraining, ter verbetering van het spraakverstaan
• het uitvoeren van testen in thuis-omgeving, waarbij gekeken kan worden of het implantaat nog goed is ingesteld
• de mogelijkheid om vanuit huis contact te hebben met het CI-team
Het project is in april 2017 afgerond en zal daarna doorontwikkeld worden door Cochlear om vervolgens op de markt te verschijnen. Dit 3-jarige project werd mede gefinancierd door Europese Ambient Assisted Living programma (AAL), de Europese Commissie en de nationale onderzoeksbureaus van Vlaanderen, België (IWT), Nederland (ZonMw) en Zweden (Vinnova). Lees meer.
Toegankelijkheid
Doofheid heeft grote gevolgen voor de taalontwikkeling en dus voor de communicatie met de omgeving en daarmee voor de toegankelijkheid van en de participatie in de samenleving.
• SOAP! zet zich in voor goede ondertiteling, w.o. de kwaliteit van ondertiteling verbeteren, meer ondertiteling op de commerciële omroep, etc. Een werkgroep van Stichting Hoormij houdt zich bezig met ondertiteling.
• Telecommunicatie en spoedeisende hulp (SIGNAAL)
o.a. monitoren van en informeren over de ontwikkelingen rondom invoering nieuwe telefoonbemiddelingsdienst, inzetten voor goede bereikbaarheid van 112 voor doven en slechthorenden
• Tolkvoorzieningen
o.a. inzetten voor een betere kwaliteit van tolkvoorzieningen door tijdig en systematisch signalen van tolkgebruikers op te pakken en te vertalen naar aanbevelingen en verbeterpunten voor tolkvoorzieningen. Goede tolkvoorzieningen in tijden van veranderende regelgeving (WMO). Betere kwaliteit van teletolkdiensten (KTT).