Wat kan ik doen om mijn plots- of laatdoofheid te accepteren?
Wie te maken krijgt met een zeer snel gehoorverlies wordt als het ware abrupt van de wereld afgesneden; je kunt niet meer communiceren op de manier zoals die gebruikelijk is. Bij laatdoofheid verloopt de achteruitgang van het gehoor meer geleidelijk. Maar op gegeven moment is het gehoor zo ver achteruit gegaan dat iemand niet meer kan volgen wat er wordt gezegd of wat er gebeurt. De uiteindelijke consequenties van plots- en laatdoven zijn even verstrekkend.
Toekomstplannen
Ook op het werk of bij de studie kunnen problemen ontstaan. In de communicatie met collega’s, docenten en medestudenten, de chef of baas en met de klanten. Soms worden op het werk taken met veel communicatie naar collega’s overgeheveld. Normaal telefoneren, voor iedereen vanzelfsprekend, is onmogelijk geworden. De toekomstplannen ten aanzien van de carrière komen vaak op losse schroeven te staan. Het is niet meer zoals het had moeten zijn. abstractie
Grimlachjes
Plots- en laatdoofheid beïnvloedt ook de vrije tijdsbesteding en de sociale contacten. Muziek, theater en geluiden in de natuur zijn ineens niet meer toegankelijk. Ook gezellig een terrasje pikken is ineens niet meer gezellig; grapjes van horenden zijn vaak niet te volgen, waardoor de glimlachjes meer op grimlachjes gaan lijken. Dit kan diep ingrijpen in de persoon die iemand was. Een spontaan iemand kan zijn spontaniteit verliezen. Plots- of laatdoofheid verandert vaak zowel het leven als de persoon zelf die doof is geworden.
Hoe nu verder?
Is plots- of laatdoofheid het einde van je leven? Houdt nu alles op? Durf je niet meer buiten omdat je je afgesneden voelt van de wereld? Durf je niet meer de winkels in omdat je de mensen daar niet verstaat? Durf je niet meer naar een feestje of bij vrienden op bezoek omdat je de gesprekken niet meer kunt volgen? Denk je dat werk niet meer de tot mogelijkheden behoort?
Verwerkingsproces
Als je doof bent geworden lijkt het eerst alleen maar alsof je veel verliest. Het kan een mens radeloos maken en veel paniek veroorzaken. Het leven is ineens niet meer zoals het was, zoals het had moeten zijn. En dan is het soms moeilijk om perspectief te vinden. Het verwerken en leren omgaan met de doofheid kost tijd. Niet alleen voor de plots- of laatdove zelf, maar ook voor de mensen in zijn of haar omgeving. Het vergt veel geduld van beide kanten, zeker in het begin.
Een nieuwe plek...
Veel plots- of laatdoven ontdekken echter andere vormen van communicatie en ontspanning die hun leven positief beïnvloeden. Soms worden ook nieuwe hobby’s gezocht waarbij horen minder van belang is; genieten van kunst in plaats van theater. Ook contact met lotgenoten geeft steun en begrip. Uitwisseling van ervaring en tips zijn vaak erg belangrijk gebleken bij het vinden van een nieuwe plek in het leven. Na verloop van tijd blijkt ook dat niet door alles een streep is gehaald. Dat sommige dingen inderdaad niet meer kunnen, maar andere dingen nog wel, alhoewel soms op een andere manier. Maar het blijft soms moeilijk. En communicatie blijft inspannend.
Er zijn een aantal opties die zeer bruikbaar zijn om het acceptatieproces te versnellen. Klikt u op de onderstaande links om rechtstreeks naar de betreffende opties te gaan.