Als ouders te horen krijgen dat hun kind doof of slechthorend is, lopen zij vaak rond met vragen. De app Hoor & Kijk biedt ouders van kinderen van 0 tot 1,5 jaar en andere betrokkenen informatie en adviezen rondom het gehoorverlies. Vanaf vandaag is de app gratis beschikbaar.
In de nieuwsfeed van de app staan korte artikelen met informatie, tips en activiteiten voorzien van beeldmateriaal. In de artikelen wordt o.a. aandacht besteed aan het gehoor, de taalontwikkeling, visueel communiceren en ervaringen van andere ouders. De leeftijd van het kind en het type gehoorverlies bepalen welke artikelen als eerste te zien zijn. De app is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels. Daarnaast kunnen de artikelen vertaald worden in 12 talen.
Rosanne van der Zee, onderzoeker en projectleider vertelt hoe de app tot stand is gekomen:
“De app is ontwikkeld door een diverse groep professionals die werken met jonge dove/slechthorende kinderen. De ouders van deze kinderen gaven aan behoefte te hebben aan een
app met informatie rondom het gehoorverlies. In de app kunnen ouders de informatie en tips op elk moment opzoeken en gemakkelijk delen met anderen. Met Hoor & Kijk krijgen ouders en andere betrokkenen, zoals opa’s en oma’s, in een oogopslag informatie op maat.”
De app is ontwikkeld door de NSDSK en YipYip en gebaseerd op de methode Natuurlijk Communiceren. Hoor & Kijk is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.
De app Hoor & Kijk is gratis beschikbaar in de Appstore en via Google Play.
Meer informatie over de app Hoor & Kijk Rosanne van der Zee, projectleider, rvanderzee@nsdsk.nl of Evelien Dirks, programmaleider D/SH NSDSK, edirks@nsdsk.nl, 020 – 574 59 45.
Over de NSDSK, specialist voor taal en gehoor
De NSDSK biedt specialistische zorg aan mensen met klachten op het gebied van gehoor of spraak en taal. De NSDSK staat landelijk bekend om haar zorg voor jonge kinderen van 0 tot 4 jaar. Daarnaast bieden wij zorg aan oudere kinderen en volwassenen. Om goede zorg te verlenen, doen we veel wetenschappelijk onderzoek. Hiermee brengen we zorg en de laatste wetenschappelijke inzichten samen.