Het gezinshuis
Toe maar is een kleinschalig gezinshuis waar gebarentaal de voertaal is. Al naar gelang de communicatiebehoefte van het kind wordt er gebruik gemaakt van totale communicatie waarbij het gaat om inzet van alle middelen die bijdragen aan het ondersteunen of bevorderen van de communicatie.
Gezien de affiniteit van de gezinshuisouder zijn kinderen met een achterstand in hun cognitieve ontwikkeling of met een verstandelijke beperking nadrukkelijk passend Toe in de doelgroepomschrijving. De leeftijd van de kinderen bij aanvang van plaatsing is tussen twee en acht jaar.
Gezinshuis Toe maar streeft na dat de kinderen in veiligheid en door een positieve benadering zelfvertrouwen opbouwen, van waaruit groei mogelijk is naar het zich ontwikkelen tot een jongere / jong volwassene die vertrouwen heeft in eigen kunnen en verantwoordelijkheid kan nemen voor de zorg voor zichzelf en voor anderen.
Binnen gezinshuis Toe maar gaan we er vanuit dat ieder kind dankzij en ondanks zijn beperking of handicap mogelijkheden en talenten heeft.
Deze zullen zoveel mogelijk worden gestimuleerd.
Het sociaal competentie model is uitgangspunt voor de basishouding van de gezinshuisouder en medewerkers.
Voor wie?
Gezinshuis Toe maar biedt plek aan kinderen die doof / slechthorend zijn en/of kinderen die om een andere reden baat hebben bij het gebruik van gebarentaal. Kinderen die voor langere of kortere tijd niet thuis kunnen wonen.
Door wie?
Gezinshuis Toe maar is een initiatief van Aaltje Dijkstra. Zij neemt het grootste deel van de taken van gezinshuisouder en zorgondernemer op zich. Ondersteund door een breed netwerk van met name gebarende medewerkers. Aaltje heeft 15 jaar als tolk Gebarentaal gewerkt en is gediplomeerd maatschappelijk werkster en beeldcoach. Kernwoorden die bij haar passen zijn, betrouwbaarheid, veiligheid, rust, geduld, aandacht, gedrevenheid, passie en plezier.
Uitgangspunten bij plaatsing
Uitgangspunten bij plaatsing van een kind zijn de volgende:
Kennis, kunde en capaciteit van de gezinshuisouder en de medewerkers.
Samenstelling van de groep en te verwachten match/mismatch met reeds aanwezige kinderen.
Profiel en te verwachten ontwikkeling van het kind dat een plaats nodig heeft.
De mate van eventueel bijkomende problematiek en de samenstelling van de groep op het moment van aanmelding, bepalen mede of een plaatsing mogelijk/gewenst is of dat er vanwege contra-indicaties wordt besloten dat een plaatsing ( op dit moment ) niet wenselijk is.
Contra-indicatie voor een plaatsing is ernstige gedragsproblematiek en /of psychiatrische problematiek die een bedreiging vormt voor de veiligheid van het personeel of reeds aanwezige kinderen in het gezinshuis.
Driestroom
Toe Maar is op zelfstandige franchisebasis gelieerd aan Stichting Driestroom. Als franchise zorgonderneming voldoet Toe maar aan de gestelde eisen waaraan elke erkende zorginstelling in Nederland behoort te voldoen.
Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Aaltje Dijkstra.
info@toe-maar.nl
06-43222878